Laman Utama

Gedung Buku Online Terbesar Malaysia

 

Wednesday
May 27th

Buku Pilihan Okt11 - Novel PTS Mustafa Kamal Ataturk

E-mailPrintPDF

mustafa kamal

Satu lagi karya oleh penulis novel sejarah terkenal Abdul Latip Talip. Beliau menyatakan novel Mustafa Kamal Ataturk ini tersenarai antara novel PTS yang terlaris jualannya pada September 2011. Ramai pembaca memberi pujian kerana novel ini berjaya mendedahkan siapa sebenarnya tokoh tersebut.

Benarkah Mustafa Kamal Ataturk pahlawan yang berjaya menyelamatkan Turki dari penjajahan Greek dan Eropah?

Benarkah Mustafa Kamal Ataturk yang berjaya menyelamatkan Islam di Turki?.

Novel ini telah memberikan jawapannya....

Mustafa Kamal Ataturk dalam bahasa Turki membawa maksud “Leluhur atau Nenek Moyang Turki Yang Paling Mulia.”

Kerana itu generasi muda Turki sekarang terutama mereka yang berpendidikan agama tidak mahu menyebut nama tersebut. Mereka lebih suka menyebut “dia” atau “orang itu”.

“Orang itu” yang menghapuskan sistem khalifah, menukar undang-undang Islam kepada undang-undang barat, menukar azan ke dalam bahasa Turki, masjid dijadikan gudang dan kandang kuda, mengharamkan pelajaran agama di sekolah, menutup semua sekolah agama dan universiti Islam, menangkap serta membunuh ulama, tokoh agama malah mereka yang membaca dan menyimpan Al Quran sehingga jumlahnya mencecah 500 ribu orang...

Mustafa Kamal Ataturk adalah bapa sekularisme Turki. Lelaki yang memusnahkan institusi khalifah Islam. Dia lelaki yang membawa Barat ke Turki dengan menolak Islam. Dia lelaki yang memberi kisah, untuk kita renungkan, bagaimana murahnya maruah agama apabila dunia menjadi matlamat.


 

 

 

 

 

 

 
VirtueMart
Your Cart is currently empty.


Follow us on Twitter